De groene vingers beginnen al lekker te kriebelen bij de Groentehelden, de tijd breekt aan dat de eerste gewassen binnen voor gezaaid kunnen worden.
Een van de eerste zaaisels wordt oesterblad, een prachtig plantje waarvan de blauwgrijze blaadjes smaken als een oester. Van deze plant hebben we in de herfst zelf zaden verzameld op ons land en nu wordt het tijd om ze in de grond te stoppen. Leuk om te kijken hoelang het duurt voor ze boven komen!
Het volgende gewas wat we gaan zaaien is ijskruid, heerlijk zilt-zuur en knapperig van smaak met een mooi uiterlijk. De tijd tussen zaaien en de eerste oogst duurt ongeveer drie maanden, fijn om op tijd te beginnen.
Andere zilte groentes die we binnen voor zullen zaaien zijn zeevenkel, meldes en monniksbaard, zo krijgen deze lekkere gewassen al een voorsprong op de lente en hopen we eind april een mooie selectie aan zilte groentes te kunnen bieden.
Ondertussen staat er op het land een verrassing in de tunnelkas, de zeekraal voor de herfstteelt is dankzij de milde winter vrolijk door blijven groeien, wellicht kunnen we daar eerdaags al wat van oogsten, een onverwachte meevaller.
Verder zijn we bezig met het teeltplan, een plattegrond en planning maken waar welke gewassen komen op het veld, wanneer kan wat worden gezaaid of gepoot en hebben we alles wat daar voor nodig zal zijn?
Bij de gewone groentes begint de knoflook ook al lekker te groeien en zijn eerdaags de tuinbonen en erwten aan de beurt om binnen voor te zaaien. Door een beetje binnen te starten en de rest later buiten direct in de grond te zaaien kunnen we de groei van de gewassen een beetje sturen dan wel rekken om zo een langere oogstperiode te krijgen. Dat wordt wel pas juni voor we de eerste tuinbonen en verse doperwtjes kunnen eten, nog even geduld dus.